Stomatologie pentru copii si adolescenti la Cris Smile

Sanatatea orala a copiilor este foarte importanta deoarece permite, prin manevre simple, minim invazive si prin predarea masurilor corecte de igiena orala, sa mentina gura micutilor in stare perfecta de sanatate si sa previna aparitia cariilor dentare si a bolilor gingivale. In functie de varsta, sunt recomandate diverse proceduri profesionale de prevenire orala, in timp ce de la varsta de 3 ani copiii trebuie instruiti corespunzator in manevrele de igiena orala si o dieta care nu inseamna zahar excesiv, ceea ce poate duce la formarea cariilor chiar si in dintii de lapte.

Pentru copii, parintii trebuie sa aleaga o periuta de dinti colorata si de o calitate excelenta. Apoi trebuie aleasa pasta de dinti specifica pentru copii si este necesar sa fie invatati sa isi perie mai intai dintii cu care mesteca si apoi pe cei din fata cu o miscare verticala de la gingie spre dinte. Nu trebuie sa uite de suprafetele interne, care sunt foarte importante, deoarece prezinta un risc mai mare de acumulare a placii. Aceste manevre trebuie explicate ca un joc, fara a fi agasant sau obsesiv. De fapt, este nevoie de timp pentru a invata tehnica corecta. Atat parintii, cat si copiii pot beneficia de tratamente stomatologice si sfaturi utile cu ajutorul medicilor de la cabinet stomatologic Cris Smile, din sector 6 Bucuresti. Sa vedem ce trebuie sa stim in functie de varsta copilului:

6 Ani

La varsta de aproximativ 6 ani, incep sa apara primii molari definitivi care au brazde adanci in cadrul carora se poate cuibari placa bacteriana si pot provoca aparitia timpurie a cariilor, mai ales la aceasta varsta cand consumul de zahar este ridicat. Iar manevrele de igiena orala sunt deseori neglijate. Etansarea preventiva a brazdelor este o procedura rapida si nedureroasa, deoarece se realizeaza fara utilizarea anesteziei si a altor aparate. De fapt, un material rasinos numit etansant este plasat, pur si simplu, in interiorul canelurilor dentare, prevenind astfel aparitia cariilor in aceste zone cu risc ridicat. Efectul protector dureaza cativa ani si procedura poate fi repetata daca materialul este consumat.

8-10 Ani

La varsta de 8-10 ani, se recomanda prima sesiune de detartraj, urmata de o sesiune de fluorura profesionala de profilaxie, o procedura nedureroasa si rapida (15 minute in total), care permite intarirea dintilor permanenti impotriva cariilor. La aceasta varsta este posibila si efectuarea primei radiografii panoramice, posibila cu instrumentatie digitala care reduce drastic emisia radiogenica. Astfel, este posibil sa avem o imagine de ansamblu asupra intregului sistem dentar si sa evaluam prezenta dintilor permanenti care nu au erupt inca, precum si sa evaluam necesitatea unei vizite ortodontice.

11-12 Ani

La varsta de 11-12 ani, schimbul dentar este aproape finalizat cu eruptia celui de-al doilea molar permanent, care poate fi protejat si prin sigilarea canelurilor. De asemenea, este de dorit sa efectuati o a doua sesiune de detartraj urmata de o a doua aplicare a fluorurii, consolidand notiunile de igiena orala si promovand utilizarea atei dentare.

13-16 ani

La varsta de 13-14 ani, odata finalizat schimbul dentar, este necesar sa se efectueze una sau doua sedinte profesionale de detartraj pe an, in functie de predispozitia genetica, in special intre 14 si 16 ani, varsta cu cel mai mare risc de debut cariogen. Prin mentinerea acestor obiceiuri corecte, este posibila monitorizarea constanta a gurii, identificarea oricaror carii sau leziuni gingivale in starea initiala, permitand o terapie mai putin invaziva si mai putin dureroasa.