prosecco

Tot ce trebuie sa stii despre vinul prosecco

Prosecco este un vin alb de origine italiana! Acesta dateaza inca din Roma Antica, avand gustul asemanator cu cel de sampanie si fiind o bautura spumanta.

Esti iubitor de vinuri si iti doresti sa-l incerci si tu? Iata ce trebuie sa stii despre acesta, conform specialistilor de la BeiCeVrei!

Cum se prepara prosecco?
Diferenta dintre prosecco si sampanie este data de ingrediente si modul de preparare!

Pentru sampanie se folosesc struguri Chardonnay, Pinot Noir sau Pinot Meunier, in timp ce pentru prosecco este nevoie de struguri Glera.

Cat despre procesul de productie, pentru sampanie acesta a ramas cel traditional si are loc in Franta.

In schimb, vinul prosecco se produce in Italia si este creat prin metoda Charmat! Aceasta presupune realizarea fermentarii secundare in cisterne speciale din inox.

Deoarece bautura nu se pune direct in sticla, nu exista nici multa presiune. Astfel, procesul se desfasoara mai rapid si vinul este racit, limbezit si imbuteliat imediat. Costurile sunt reduse, motiv pentru care si pretul acestei bauturi este unul accesibil.

De cate tipuri poate fi acest vin?
Exista mai multe tipuri de prosecco, iar eticheta fiecaruia este pusa in functie de zona unde s-a produs. Prosecco DOC este considerat ca fiind cel mai popular si isi are originile in Veneto si Friuli!

 

Totusi, poti intalni acest vin si in urmatoarele variatii:

Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG: Este o versiune mai concentrata, care se produce intr-o regiune aflata intre Valdobbiadene si Conegliano.

Colli Asolani DOCG: Acesta este de calitate superioara, insa pe sticla se poate sa nu fie mentionat ca ar fi vorba de un vin prosecco.

Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG: Este produs in vestul zonei Valdobbiadene si reprezinta o categorie mai rara decat primele doua.

Prosecco poate fi si de tip Spumante (complet acidulat) sau Frizzante (acidulat mai slab)!

Alegerea finala tine de buget, ocazie si gusturile personale! Consumand acest vin cat mai des, sigur vei descoperi si care este varianta cea mai potrivita pentru tine.

Cum sa bei prosecco?
Prosecco poate fi consumat alaturi de mancaruri usoare, cum ar fi salata sau legumele crude. Se poate servi si impreuna cu peste sau fructe de mare! Este un vin racoritor, motiv pentru care se potriveste foarte bine in timpul verii.

Retete de cocktailuri cu prosecco
Daca incerci prosecco si decizi ca iti place, ai posibilitatea de a te bucura de acest vin si sub forma de cocktailuri. Iata cateva variante de care dispui:

Hugo Spritz Proseccobar

Pentru acest cocktail iti trebuie 100 ml de vin prosecco, 50 ml lichior, lamaie si menta. Dupa ce umpli un pahar cu gheata, storci cateva felii de lamaie, apoi torni lichiorul si prosecco. La final, frunzele de menta vor fi folosite ca decor.

Cointreau Spritz

Ai nevoie de 120 ml prosecco, 60 ml suc de portocale, 15 ml Cointreau si apa minerala. Se asaza vinul prosecco intr-un pahar cu gheata, adaugi sucul de portocale, Cointreau si apa. Poti pune si o rondea de portocala deasupra.

Aperitif Grapefruit Spritz

Este un cocktail cu grapefruit si ai nevoie de 50 ml din sucul acestui fruct, de coaja sa, 120 ml prosecco, 20 ml aperitif, 20 ml vodka si apa minerala. Modul de preparare este exact acelasi precum cel de la cocktailul Cointreau Spritz!

De ce sa incerci si tu vinul prosecco?
Prosecco este un vin care a capatat multa popularitate, deoarece a fost apreciat de consumatori de-a lungul timpului. Aceasta bautura se aseamana cu sampania, insa este mai accesibila la pret si are gustul mai dulce. Daca si tu vrei sa te bucuri de un vin rece in zilele toride, in mod sigur nu vei regreta sa-l incerci!