palatul culturii targu mures

Scurt istoric al Palatului Culturii din Targu Mures

Targu Mures este un loc numai bun de vizitat in aceasta perioada, avand numeroase obiective turistice de vazut in interior. Tot ce trebuie sa faci este sa iei cazare din timp, pentru a evita momentele in care foarte multi turisti viziteaza zona si in care de obicei vei gasi mai greu un loc in care sa ramai aici.

Palatul culturii este unul dintre cele mai importante obiective turistice

Palatul Culturii din Targu Mures – aparut la initiativa primarului Dr. Bernady Gyorgy, intre anii  1911 – 1913 , a fost construit la Targu Mures  si in prezent este una dintre cele mai reprezentative cladiri din perioada aceea a Transilvaniei. Construit dupa metoda scolii Lechner, in conformitate cu proiectul arhitectilor Komor Marcell si Jakab Dezso, palatul impresioneaza atat prin ornamentatia exterioara cat si interioara.

Din armonia ansamblului evidentiaza vizibil acoperisul din majolic de Zsolna, mozaicul monumental, realizat dupa planurile pictorului Korosfoi-Kriesch Aladar, basoreliefurile realizate de maestrul Kallos Ede, care domina fatada, frescele interioare ale aceluiasi artist care a realizat mozaicul si vitraliul maestrilor Nagy Sandor si Thoroczkai-Wigand Ede, realizate de Roth Miksa. Decoratiunile interioare sunt realizate din materiale autentice valoroase: spectaculoasa sala de interior – 45 m lungime – este realizata din marmura de Carrara si este marginita de doua oglinzi venetiene. De mentionat cele doua fresce mitologice care domina holul.  Pe Visitmures vei gasi mai multe motive pentru care aceasta este destinatia de vacanta perfecta pentru tine si numeroase sugestii de spatii de cazare.

Camera mare, de la parter, conceputa ca o sala de concert, a fost dotata cu o orga facuta din fratii Rieger din Jagerndorf in 1914, care era una dintre cele mai avansate la acea vreme si avea 4463 de tuburi si 63 de registre, in prezent in bune conditii de functionare.

Din hol, doua scari monumentale din marmura de Carrara duc la nivelurile superioare. Vitraliul din casa scarii, infatisand personalitati ale vietii culturale si publice contemporane, au fost realizate de cunoscutul mester, Roth Miksa, in atelierul sau. Sala mica  este si o sala de concerte, dar potrivita si pentru conferinte, seri literare si alte activitati culturale, avand caracter polivalent.

Sala Oglinzilor  este o adevarata „perla” a palatului, luand numele de la tripticul oglinzilor venetiene, care o delimiteaza. Proiectata ca o sala de receptie si dotata cu mobilier adecvat, camera este decorata cu picturi murale si un total de sase vitralii inspirate din folclorul si legendele secuiesti.

Palatul Culturii adaposteste in prezent mai multe institutii culturale, precum Biblioteca Raionala, Filarmonica de Stat, Galeriile de Arta, Muzeul de Arta, expozitia permanenta a Muzeului de Istorie.

Dupa ce vizitezi Palatul Culturii vei vrea cu siguranta sa te relaxezi la restaurantul aflat chiar in curtea centrului cultural si ulterior sa te relaxezi pe iarba verde din parc sau pe una dintre bancile amplasate sub copaci. Zona este foarte linistita, chiar si in zilele in care sunt mai multi turisti decat de obicei aici. Te poti bucura de o cafea savuroasa, de momente cu prietenii sau pur si simplu de liniste in natura.