De ce este bine sa calatoresti ?

Marco Polo, Thomas Cook si tinerii aristocrati englezi ai secolului al XVI-lea au stiut acest lucru. La fel au procedat si Amelia Earhart, Isabelle Eberhardt, Mary Kingsley si Gertrude Bell. Calatoria este mult mai mult decat vizitarea obiectivelor turistice, este un exercitiu de invatare constanta care ne indeparteaza de rutina noastra, ne pune la incercare si ne permite sa ne cunoastem mai bine pe noi insine.

Avantajele calatoriilor

Motivele sunt incalculabile pentru ca depind de fiecare persoana. Calatoresti pentru a te rupe de rutina, pentru a te distanta fata de cotidian, pentru a cunoaste si experimenta culturi noi, pentru a vedea „acel” templu sau monument care te-a atras atat de mult atunci cand il admiri in fotografii.

Vrei sa vizitezi capitala Romaniei? Alege cazare in regim hotelier de la Mrg Apartments si va fi foarte usor sa gasesti unitatea de cazare potrivita pentru tine.

De asemenea, calatoresti pentru a intalni oameni, pentru a te cunoaste pe tine insuti, pentru a-ti cunoaste propriile limite si chiar pentru a le estompa si a le depasi. Calatoresti pentru adrenalina, pentru dragostea de calatorie, pentru placerea fata de necunoscut si de teama necunoscutului. Calatoresti pur si simplu pentru ca…

Pentru ca iti place

Nu exista limite in imaginatia sau dorintele tale si nu ar trebui sa existe limite in realitatea ta. Pentru ca o meriti. Pentru ca „mai tarziu” poate – si de obicei este – „niciodata”. Pentru ca acum este momentul. Pentru ca uneori profesia sau meseria ta nu te umple si nu-ti satisface cele mai profunde dorinte.

Pentru ca lumea este mai mare, mai frumoasa, mai generoasa si mai sustinatoare decat suntem condusi sa credem. Pentru ca culturile care o locuiesc sunt exceptionale, unice si trebuie sa le cunosti pentru a le intelege si a te intelege mai bine. Pentru ca o  calatorie  este un exercitiu de toleranta, rabdare, indrazneala si clarviziune.

Pentru ca  o calatorie iti da aripi, iti da libertate, iti da energie, te umple de idei noi si incurajeaza imaginatia, diversifica perspectiva cu care privesti de obicei lumea ta si iti deschide noi usi.

Pentru ca a calatori inseamna a invata si a face greseli

Calatoria te elibereaza de legaturi: fizice, mentale, ideologice, spirituale, religioase, politice si sociale. Pentru ca in cele din urma,  calatoriile te ajuta sa-ti recapeti privirea curioasa si naiva a persoanei care ai fost candva.

Pentru ca iti permite sa iesi din zona ta de confort si sa pui fata fricii care genereaza schimbarea. A calatori inseamna a incalca structura politica si sociala care ne grupeaza si ne leaga de o rutina de la 8 dimineata la 18, de luni pana vineri. Calatoria este pentru multi o necesitate, pentru altii o optiune, iar pentru altii o mare dorinta.

Calatoria este pentru a invinge teama de a lasa totul in urma – chiar daca  este pentru o perioada scurta de timp – teama de a nu sti cum sa functioneze in afara zonei sigure, teama de a fi singur, teama de a avea o perioada grea, teama de a nu se pierde, teama de a nu se gasi unul pe celalalt, frica de oameni, teama de cei diferiti etc.