Plita încorporabilă – ghid de bună alegere

Se folosește pentru a încălzi laptele, pentru a fierbe pastele, pentru a prăji clătitele sau pentru a pune la fiert supele. Plita încorporabilă desemnează mai multe tipuri de plite încorporate în blatul de lucru pentru a încălzi mâncarea sau pentru a prepara mâncarea în caserole sau tigăi.

Înainte de alege modelul potrivit de plite încorporabile, cel mai bine ar fi să știi cum să îl diferențiezi.

Care sunt diversele modele de plite încorporabile?

Atunci când vine vorba despre electrocasnice, precum plitele încorporabile, se pot alege mai multe modele:

Plita pe inducție. Dacă ești în căutarea unei plite încorporabile extrem de performante, modelul pe inducție este modelul pe care trebuie să îl alegi. Plita pe inducție este cea care creează un fel de curent între oala de pe foc și o bobină ascunsă sub placă, un lucru care permite încălzirea doar a ustensilelor, oalelor sau tigăilor care sunt puse deasupra. Rezultatul – nu se pierde deloc căldură, mâncarea sau apa se încălzește foarte repede, poți profita de o temperatură precisă și modulabilă, dar și de economii de energie. Plita pe inducție rămâne rece, ideal deci atunci când se vrea să se limiteze riscurile de arsuri.

Plita pe gaz. Atunci când vrei o plită încorporabilă care să îmbine de minune bugetul cu performanța, cel mai bine ar fi să se aleagă plita pe gaz. Se folosește chiar și de către profesioniști și echipează în marea lor majoritate bucătăriile profesioniste. Se încălzește mai puțin față de cea cu inducție, dar vizibilitatea flacării sale și căderea de temperatură foarte rapidă permite o preparare a mâncării mai rapidă și mai simplă sau mai precisă. Dacă vrei să reduci consumul de electricitate este vorba despre singurul tipul de plită încorporabilă care nu o folosește!

Plita cu vitroceramică. Versiunea modernă a plitei electrice, plita vitroceramică este mai eficientă decât cea electrică, dar mai puțin eficientă decât cea cu inducție… de unde și prețul intermediar. Există două tipuri de plite pe plită vitroceramică, ambele influențând prețul acestora. Cele mai eficiente sunt plitele cu halogen, care se încălzesc în impulsuri; cele mai ieftine sunt cele radiante, care se încălzesc constant prin conducție. Unele plite combină chiar și cele două.

Care este diferența dintre plitele vitroceramice și cele cu inducție?

Tehnologia! Deși designul lor este adesea similar, o plită cu inducție nu folosește aceeași metodă de încălzire ca o plită vitroceramică. Inducția încălzește doar tigaia plasată pe plita de gătit prin crearea unui „curent indus”, în timp ce sticla ceramică încălzește întreaga plită prin intermediul plitelor radiante sau cu halogen, fără a lua în considerare tigaia.

Plita electrică.

Ai nevoie de o plită cu costuri reduse? Plita electrică este în continuare cea mai ieftină, cu plăcile sale din fontă. În schimb, consumă multă energie, este dificil de controlat, deoarece nu este foarte precisă și nu este foarte receptivă, și durează mult timp pentru a se încălzi și a se răci.

Plita combinată. De ce să alegi când poți combina? Plita combinată îmbină două tipuri de energie pe aceeași plită pentru a beneficia de avantajele fiecăreia dintre ele. Cel mai comun tip are trei plite pe gaz și o plită electrică, convențională sau cu inducție, dar se pot găsi și alte variante pentru a adapta plita la nevoile și la dorințele tale  specifice.

De asemenea, dacă adori bucătăria japoneză, se poate alege un model de plită domino. Este un modul încastrabil care se poate integra în bucătărie la fel ca și plitele clasice încorporabile.