Cum functioneaza cele mai populare surse de lumina artificiala?

In prezent, cele mai populare surse de lumina artificiala sunt becurile LED. Cele cu incandescenta nu se mai folosesc deloc, iar cele cu halogen sunt considerate periculoase pentru sanatate. Iluminatul cu ajutorul becurilor cu LED a devenit parte din viata noastra de zi cu zi si este considerat cea mai avantajoasa metoda in ceea ce priveste consumul de energie si durabilitatea, in ciuda unui cost initial mai mare decat cel al becurilor cu incandescenta conventionale. Sunteti interesat sa aflati care bec LED este ideal pentru instalarea in diferite spatii din casa? Sau pur si simplu intelegeti cum functioneaza? Mai jos veti gasi cateva informatii utile care va vor ajuta sa intelegeti importanta montarii unui bec cu LED si de ce ar trebui sa il preferati in locul altor tipuri de becuri.

Ce este un LED

Becurile LED au fost inventate ca metoda experimentala de iluminat alternativ in anii 1960, apoi primele modele cu lumina rosie si albastra au aparut in anii 1970, dar abia la inceputul anilor 2000 au fost puse in vanzare la scara larga modelele cu lumina alba. LED-urile permit iradierea prin semiconductori, mai exact diode, de unde si acronimul „Light-Emitting Diodes” (diode emitatoare de lumina). Tocmai acest lucru face ca LED-ul sa fie atat de convenabil si durabil, deoarece nu necesita filamente sau gaze si nu emite raze infrarosii si ultraviolete. Initial, defectul acestui tip de tehnologie era legat de proiectia luminii, care atingea o raza maxima de 120°, insa, in timp, au fost implementate noi solutii pentru a rezolva acest defect si pentru a face becurile LED din ce in ce mai eficiente. Pentru a alege corpuri de iluminat cu LED, puteti gasi mai multe detalii aici.

Functionarea generica a LED-ului

Dupa cum probabil ati ghicit, acest tip de iluminat nu este doar foarte versatil, ci mai ales de lunga durata. Majoritatea LED-urilor nu pot fi alimentate de la tensiunea electrica domestica clasica (220 volti) si, prin urmare, necesita o sursa de alimentare/transformator pentru a functiona. Cu toate acestea, cele mai recente generatii de becuri cu LED au in interiorul lor un transformator care le permite sa converteasca tensiunea si sa fie imediat utilizabile, adesea cu socluri universale precum E27 si E14, care, prin urmare, asigura o utilizare imediata, poate in candelabre existente la care doriti doar sa inlocuiti sistemul de iluminat anterior.

Tipuri de LED-uri populare

Becurile pot fi clasificate in cinci modele diferite:

  • LED-uri multiple: aceasta este prima tehnologie utilizata si presupune plasarea mai multor LED-uri individuale una langa alta pentru a obtine un fascicul de lumina mai larg.
  • LED-uri cu filament: aceste tipuri de becuri sunt foarte recente, lansate in 2014. ele exploateaza tehnologia COB, dar cu pozitionarea in serie a LED-urilor care se sprijina pe tije de sticla sau de safir, creand filamente ca in cazul lampilor cu incandescenta. Datorita acestui design special, lumina este emisa uniform pe 360°, in timp ce culoarea este determinata de patina galbena sau portocalie aplicata de-a lungul filamentului.
  • Tubul cu LED-uri: ca forma aminteste foarte mult de lampile fluorescente, dar in loc sa contina gaz in interior, exista retele de LED-uri care radiaza uniform. La capetele tubului sunt conexiuni pentru lumina de tavan. Sticla care le contine poate fi transparenta sau opaca.