Codul bunelor maniere la înmormântare sau priveghi

Decesul unei persoane apropiate ne umple sufletele de durere, iar de multe ori nu putem să ne ținem sub control anumite gesturi sau reacții. Cu toate acestea, chiar dacă suntem copleșiți de durere, bunul simț este cel care trebuie să primeze.

Nu se invită lumea la priveghi

Chiar dacă ai apelat la o firmă de servicii funerare care să se ocupe de multe dintre detaliile care însoțesc ultimul drum al persoanei decedate, nu trebuie să te apuci să suni și să inviți lumea la priveghi. Oricine poate fi prezent, și este o lipsă de respect să nu te prezinți la priveghi, dacă ai aflat din timp de el.

Pentru a-ți prezenta condoleanțele familiei îndurerate, cel mai bine este să o faci în a doua parte a zilei, pentru că de regulă dimineața și puțin după prânz, aceștia sunt ocupați cu stabilirea tuturor detaliilor împreună cu reprezentantul firmei de servicii funerare Bucuresti pe care au ales-o. În a doua parte a zilei sunt mai multe șanse să găsești măcar un membru al familiei căruia să-i prezinți regretele tale.

Haine închise la culoare

Atunci când participi la un priveghi sau o înmormântare, trebuie să fii ceva mai atent/ă și la hainele cu care te prezinți. Costumația trebuie să fie una decentă, în culori închise. În momentul în care intri nu mai saluți în mod obișnuit, ci se folosește sintagma ”Dumnezeu să îl/o ierte”. În unele locuri se aprind lumânări, dar nu este obligatoriu, dar un buchet de flori sau o coroană funerară este un gest potrivit.

Ai fost la priveghi, mergi și la înmormântare

Regula spune că toți cei care au fost prezenți la priveghi trebuie să vină și la înmormântare. Dacă nu este însă posibil, anunță în mod discret familia defunctului, pentru ca aceștia să știe cum să organizeze problema transportului și a pomenii de după.

Nu se vorbește tare și nici nu se râde

De regulă, la un priveghi sau o înmormântare, vorbitul tare sau râsul sunt un gest nepotrivit. Nici faptul că îți sună telefonul mobil chiar în timpul slujbei stâlpilor sau a înmormântării nu este prea politicos, așa că ar fi bine să-l dai pe silențios înainte.