Tendinte si contra-tendinte in designul web

Tendintele in designul web nu se muta aproape niciodata in aer, dar, pe langa faptul ca amintesc tendinte similare, au si antagonisti care conduc un anumit element de design in alta directie sau chiar intr-o directie complet opusa. Uneori se dezvolta contra-tendinte, rezultate dintr-o reactie la anumite tendinte, care se evidentiaza din ce in ce mai clar in peisajul digital.  Web designerii se bazeaza adesea pe o tendinta contrara pentru a se stabili astazi pe scena web de maine. Mai jos prezentam cateva exemple de tendinte si contra-tendinte corespunzatoare, a caror interactiune pare sa duca la un 2021 plin de surprize.

Realitate virtuala si augmentata prin WebXR

Majoritatea utilizatorilor sunt familiarizati cu realitatea virtuala (VR) din industria divertismentului: industria jocurilor pe computer, in special, investeste puternic in dezvoltarea ochelarilor de realitate virtuala si a jocurilor conexe. Mai mult, in ultimii ani, in sectorul smartphone-urilor, sosesc pe piata tot mai multe aplicatii care folosesc Realitatea Augmentata (AR) in scopuri ludice, dar si practice. In acest fel, de exemplu, asistam la fuziunea mediului real cu informatiile digitale afisate pe un dispozitiv, care sunt utilizate pentru a proiecta mobilierul unui apartament sau pentru a incerca haine intr-un mod virtual. Acum si World Wide Web face acest pas. Cu WebXR, W3C a creat o interfata care inlocuieste tehnologia WebVR existenta, care nu este lipsita de erori si permite browserelor sa vizualizeze continut VR si AR. Realizare site ecommerce CrestemAfaceri.ro

Chatbot

Programele care indeplinesc sarcini de comunicare nu sunt cu siguranta nimic nou. Chatbot-urile provin din sectorul de cercetare al Inteligentei Artificiale (AI) si sunt deja utilizate astazi pe site-urile web corporative sau magazinele online. De obicei, este o mica caseta de dialog care accepta intrebarile adresate de utilizatori si care ofera raspunsuri generate automat, personalizabile datorita algoritmilor de invatare automata. Utilizatorul are astfel impresia ca interlocutorul sau este uman. Chatbot-urile sunt folosite ca asistenti virtuali pentru cumparaturi sau ca alternativa la intrebarile frecvente clasice.

Modul intunecat

O tendinta care nu traverseaza doar webul, ci intregul sector al software-ului: modul intunecat. Din ce in ce mai multi utilizatori acorda importanta unei alternative la afisajul clasic luminos. De exemplu, este posibil sa activati un mod intunecat in sisteme de operare precum Windows si in browsere precum Google Chrome. Interfetele de lumina sunt deosebit de enervante in conditii de lumina ambientala scazuta. In timp ce multe programe si aplicatii pot trece cu usurinta la acest mod, majoritatea site-urilor web atrag inca atentia cu un alb predominant, ceea ce nu este neaparat necesar.

Viteza / performanta devine mai importanta

In realitate, acesta este un principiu de baza al paginilor web cu un design mai bun decat o tendinta: viteza devine din ce in ce mai importanta. Pe de o parte, multumesc revolutiei mobile; de fapt, managerii paginilor web doresc ca paginile lor sa fie usor accesibile chiar si de pe dispozitivele mobile, economisind volumul de date. Cu cat se incarca mai repede paginile de Internet, cu atat va fi mai buna experienta utilizatorului, asa cum se intampla de zece ani incoace. Aceasta tendinta continua in 2021, care renunta din ce in ce mai mult la elemente care necesita multa memorie si timpi lungi de incarcare si recurge la incarcarea lenesa, pentru a permite o utilizare mai rapida a site-ului.