Cel mai bun aparat de sudura pentru acasa!

Sudarea este cel mai economic si fiabil mod pentru a uni permanent doua piese metalice utilizand caldura. Este un process destul de rapid si usor de invatat pentru orice incepator, dar implica multe consideratii, de la masurile de siguranta pana la selectarea aparatului de sudura.

Indiferent daca sunteti genul de persoana careia ii place sa isi execute singura treburile din gospodarie, avand putina experienta, este foarte important sa achizitionati aparatul de sudura care se potriveste proiectului propriu. Este o decizie pe termen lung si va ajuta sa economisiti costurile reparatiilor si se pot utiliza pentru o gama larga de metale.

Din multele optiuni disponibile de aparate de sudura, devine dificil sa alegeti cea mai buna varianta corespunzatoare cerintelor si specificatiilor. Pentru a va fi mai usor, am realizat un ghid care acopera prezentarea generala a aparatelor de sudura si factori ce va pot ajuta sa cumparati ceea ce aveti nevoie.

Tipuri aparate de sudura

Fiecare aparat de sudura are propriile beneficii dar si limitari. Mai jos va prezentam cele mai utilizate aparate de sudura:

  1. Aparat de sudura MIG(gaz inert metallic)

Masina de sudat MIG este, de asemenea , cunoscuta si sudara cu arc. Este unul din cele mai usoare tipuri de sudura pentru incepatori, fiind usor de invatat. In acest process de sudura, sarma este utilizata pentru a uni doua piese metalice printr-un electrod. Tipul de electrod utilizat este cel de sarma ce foloseste un gaz de protectie, fiind incalzit pana la temperature de topire.

Aparatul de sudura aplica o sursa de tensiune constanta de curent continuu. Poate fi utilizat pentru sudarea otelurilor inoxidabile, a otelurilor usoare dar nu a aluminiului.

  1. Aparat de sudura TIG(gaz inert tungsten)

Aparatul de sudura TIG, mai bine spus sudarea cu arc tugsten cu gaz, este o tehnica versatila, dificil de invatat, ce necesita invatare constanta pentru a executa suduri. Pentru a realiza suduri cu un aparat de sudura TIG se utilizeaza un electrod neconsumabil care este topit formand o baie de sudura. In procesul de sudare TIG se va utiliza un amperaj mai mic, astfel puteti lucra pe materiale mult mai subtiri fara a il deteriora. Este frecvent utilizat pentru a uniti sectiuni subtiri de otel inoxidabilm otel aliat, metale neferoase cat si aluminiu.

  1. Aprat de sudura MMA

Utilizarea unui aparat de sudura MMA cu utilizeaza un electrod fiind cea mai populara metoda mai ales pentru utilizarile casnice. Acest process utilizeaza un curent electric pentru a forma un arc intre electrod si metalele care trebuiesc sudate. Este una dintre metodele eficiente pentru sudarea majoritatii aliajelor si a imbinarii acestora. Se foloseste foarte des in constructia de structurii din otel.  Fiind cel mai economic proces de sudura acesta are capacitatea de a suda foarte bine si materialele ruginite. Acest echipament in schimb si anumite limitari pentru sudarea materialelor subtiri pentru ca il pot deteriora. Pe piata puteti regasi o gama larga de aparate de sudura MMA ce utilizeaza electrozi cu grosimea cuprinsa intre 1.6 si 5mm. Acest aparat de sudura este cea mai buna alegere pentru fermieri, amatori, gospodari si pentru orice utilizator de bricolaj

Alege un aparat de sudura care se potriveste nevoilor dumneavoastra.

Pentru a alege cel mai bun aparat de sudura este important sa stiti pentru ceea ce il veti utiliza ce tip de metale doriti sa sudati. Proiectele dumeanvoastra pot fi o lucrare ce presupune constructia unui gard metalic, a unei custi pentru animale. Nu orice proces de sudura prezentat mai sus este potrivit pentru sudarea tuturor tipurilor de metale. Ca urmare a celor prezentate mai sus analizati pentru ce veti utiliza aparatul de sudura si experienta dumneavoastra.