Continut
Aspectul și nivelul de atașare a gingiei sunt criterii importante pentru un zâmbet frumos. Retragerea gingiilor de pe dinți, în care rădăcinile dinților devin vizibile, se numește retracție gingivală. Aceasta nu este doar un proces inestetic, ci și o boală periculoasă.
Gingiile se pot retrage din orice zonă din cavitatea bucală, afectând unul sau mai mulți dinți. Procesul de retracție nu este însoțit de semne inflamatorii și nu deranjează pacienții în stadiul inițial, așa că boala rămâne adesea fără un tratament adecvat mult timp. Acest lucru nu trebuie permis: retracția gingivală duce la defecte estetice pronunțate și are complicații grave, atât la nivelul cavității bucale, cât și la nivelul întregului corp.
De ce se retrage gingia de pe dinte?
Retracția gingivală indică tulburări structurale în parodonțiu și apare în principal din cauza următorilor factori:
Factori genetici
Factori mecanici și termici. Obiceiurile proaste precum roaderea obiectelor, consumul de alimente și băuturi calde, periaj cu peri tari – pot provoaca retracție gingivală.
Lipsa igienei orale. Dacă pacientul ignoră periajul, placa și depozitele se acumulează, creând un mediu favorabil pentru dezvoltarea microflorei patogene. Apare iritația, înroșirea și sângerarea gingiei, astfel încât aceasta se îndepărtează treptat de pe dinte. Este important să vă periați pe dinți în fiecare dimineață și seara și, de asemenea, să efectuați periajul profesional o dată pe an la o clinică stomatologică sector 1.
Erori la protezare sau obturare. Este important să se realizeze o potrivire etanșă a structurii protetice sau a obturației, astfel încât resturile alimentare să nu pătrundă în goluri.
De asemenea, tulburările de ocluzie, erupția problematică a molarilor de minte, neregularități anatomice ale părților coronare pot crea condiții favorabile pentru ca gingia să se retragă.
Alimentație proastă
Tulburări hormonale. Practic, această problemă se adresează femeilor – sarcină, menopauză, perioada de alăptare. Când nivelurile hormonale se modifică, gingia devine foarte sensibilă la diferite efecte.
Gingia se poate retrage și sub influența fumului de tutun. Potrivit statisticilor, persoanele care fumează sunt mai susceptibile la bolile gingivale și parodontale și la retracție gingivală. Fumatul acumulează placa mai rapid. Prin urmare, dacă doriți să aveți un zâmbet sănătos și să minimizați vizitele la dentist, ar trebui să renunțați la fumat.
Simptomele asociate cu retracția gingivală
Atunci când gingiile încep să se îndepărteze de pe dinți, alegerea tacticilor de tratament adecvate va depinde de simptomele care apar. Cele mai frecvente simptome asociate cu retracția gingivală sunt:
- sângerarea gingivală;
- gingii dureroase;
- miros neplăcut din gură;
- gust neplăcut în gură;
- pungi parodontale profunde;
- mobilitatea unor dinți.
La început, este posibil să nu existe simptome sau disconfort. Cu timpul pacienții încep să observe că gingia este umflată și pare să se îndepărteze de dinte iar coroana dintelui începe să pară alungită. Desigur, atunci când gingia se retrage din zona frontală, pacienții nu pot ignora problema estetică evidentă.
Important de înțeles că întârzierea tratamentului poate duce la complicarea procesului patologic de bază.
Tratamentul retracției gingivale
Ce să faci dacă observi că gingia s-a îndepărtat de pe dinte? Unii oameni cred că doar igiena regulată va rezolva toate problemele. Cu toate acestea, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă programați la un igienist pentru a îndepărta depunerile de pe dinți și din spațiul de sub gingie.
Detartrajul cu ultrasunete. Cu ajutorul aparatului de detartraj medicul sparge depozitele dure în particule mai mici pentru o îndepărtare rapidă și nedureroasă.
Air flow. O tehnică modernă și sigură în care un dispozitiv specializat furnizează pulberea abrazivă cu apă sub presiune.
Dacă diverse metode de igienă nu obțin rezultatul dorit și gingiile continuă să se retragă de pe dinți, atunci pacientul are nevoie de un tratament mai complex. Când gingiile din jurul unui dinte s-au retras, sursa problemei ar trebui determinată printre multe cauze, ceea ce va reduce la minimum probabilitatea unei recidive a procesului patologic.
O tehnică modernă de tratament este laserul dentar. Tratamentul cu laser vă permite să obțineți o terapie de înaltă calitate și confort sporit. Tratamentul este nedureros, iar perioada de recuperare este redusă la jumătate.
Atunci când se identifică un dezechilibru hormonal, este important să se selecteze terapia de stabilizare. În cazul închiderii patologice a maxilarelor, este necesar să consultați un ortodont. Dacă aveți o tulburare de nutriție, ar trebui să contactați un nutriționist sau un nutriționist pentru a selecta planul de nutriție corect.
Este important ca pacientul să respecte toate recomandările medicului. O abordare cuprinzătoare de tratament vă va ajuta să vă recuperați rapid.
You may also like
-
Utilizarea unei case de marcat cu scanner – solutie ideala pentru afacerile mici si medii!
-
Experiența muzicală care îți va transforma evenimentul
-
Cum să îți construiești opera academică: Ghidul Alchimistului pentru Licență, Diplomă, Disertație și Grad Didactic de Nota 10
-
Cele Mai Populare Branduri de camere de Supraveghere Video: O Comparatie
-
De Ce Documente Ai Nevoie pentru a Aplica la un Credit Online Rapid