Frezele profesionale pentru lemn, tipuri şi caracteristici

În prelucrarea lemnului, frezarea reprezintă una dintre etapele esenţiale, fiind stadiul lucrării de care depinde aspectul aparte al produsului finit, dar şi funcţionalitatea acestuia. Fie că prelucrarea lemnului este un hobby, fie că este vorba de un atelier de mari dimensiuni care are drept domeniu de activitate realizarea de mobilier şi tâmplărie din lemn, o maşină de frezat prevăzută cu frezele pentru lemn potrivite,  va fi utilajul absolut necesar.

 

Frezarea lemnului

Frezarea lemnului reprezintă procesul de aşchiere realizat cu ajutorul unei piese rotative, denumită freză, parte componentă principală a maşinii de frezare. Procesul de frezare se face în funcţie de rezultatul vizat, astfel că există mai multe modalităţi de frezare, acestea fiind dictate de specificul proceselor respective. Dintre modalităţile principale de frezare, pot fi amintite adâncimea de aşchiere, avansul de aşchiere, dar şi viteza de aşchiere. Cu ajutorul frezelor de lemn se pot efectua o serie de operaţii absolut necesare în lucrul cu lemnul. O freză poate fi folosită pentru găurire, alezare, strunjire şi frezare.

 

Tipurile de bază ale maşinilor de frezare

În funcţie de tipul de bază, există trei tipuri de maşini de frezare pe care le poţi găsi pe Powerx.  Mecanismele fixe, având toate componentele încastrate într-un şasiu şi necesitând manevrarea lemnului de către un operator, cele mixte, respectiv fixe şi mobile la un loc, cu o mobilitate crescută, precum şi modelele în trei sau mai multe coordonate, acţionate automat printr-un software. Acest tip de utilaj este folosit atunci când se vizează precizia milimetrică, rapiditatea şi lipsa erorilor, însă folosirea acestora necesită o instruire de specialitate.

 

Poziţia şi numărul frezelor rotative

Raportat la  funcţiile pe care le îndeplinesc, la gradul de automatizare,  poziţia  frezelor şi numărul acestora, precum şi la regimul utilizat, profesional sau semiprofesional, există mai multe tipuri de maşini de frezare. Astfel, există modele care au un singur ax rotativ, respectiv o freză,  poziţionată vertical, potrivite atât pentru atelierele mici, cât şi pentru cele profesionale şi pentru fabrici, fiind utile în realizarea pieselor de mobilier de dimensiuni mari. Există maşini cu freza poziţionată orizontal, respectiv paralel cu masa de lucru, destinate lucrărilor care necesită multă precizie şi acurateţe pe suprafeţe plane simple, înclinate, fante, profile sau suprafeţe încastrate. Există şi maşinării dotate cu mai multe freze rotative, ideale atunci când se doreşte folosirea aceluiaşi utilaj pentru mai multe operaţii, în vederea prelucrărilor complexe aplicate obiectelor de dimensiuni mari. Tehnologia avansată a condus la realizarea utilajelor de frezare cu o precizie crescută şi cu o productivitate accelerată, acestea fiind prevăzute cu sisteme automatizate de schimbare a componentelor şi vitezelor, caracteristici extrem de utile în fabrici şi ateliere profesionale.

 

Puterea de frezare

Alegerea unei freze lemn profesionale,  în funcţie de puterea de frezare, se va face în ţinându-se cont de nevoile utilizatorului. Dacă se urmăreşte o folosire ocazională sau doar în regim de hobby, va fi suficientă o freză cu o putere cuprinsă între 300 şi 2200W. Pentru frezarea în regim industrial, se vor alege modele cu o putere situată între 1kW şi 15kW.

 

Viteza maximă de rotaţie a axului

În funcţie de specificul lucrărilor care urmează a fi efectuate, se va alege tipul de freză cu viteza de rotaţie necesară. O lucrare profesională impune o viteză mare de rotaţie a axului, de aproximativ 24 000 rotaţii pe minut, în timp ce o lucrare semiprofesională poate fi efectuată cu un utilaj care asigură 1 800 rotaţii pe minut.

 

Adâncimea maximă de frezat

O maşină de frezat profesională pentru lemn oferă oportunitatea de a i se regla adâncimea optimă. Astfel, adâncimea de frezat poate fi stabilită la cote care pot varia de la trei sau cinci  milimetri,  până la 70, 80 sau chiar mai mulţi milimetri, important fiind a se alege modelul care se potriveşte lucrării care trebuie efectuată.