Ce trebuie sa stii despre diabet

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile. Expertii considera ca o mare parte a populatiei din Europa sufera de aceasta boala. Diabetul zaharat apare atunci cand in sange este o cantitate foarte mare de zahar. Pentru ca este o boala care de cele mai multe ori se instaleaza fara a prezenta prea multe simptome, afla mai multe despre diabet de la Bogdan Ivanescu.

De pe doctormit.ro aflam ca aparitia diabetului poate fi strans legata de factorii ereditari. Pe de alta parte, exista si o serie de factori care duc la aparitia bolii. Printre acestia se regasesc consumul de lapte de vaca sau de produse din lapte la sugari cu varsta mai mica de 4 luni. In aparitia diabetului de tip 2 cei mai importanti factori care pot declansa aparitia acestuia sunt obezitatea si lipsa activitatii fizice. In timp, consumul de produse care sunt bogate in zahar poate fi un factor declansator. O alta cauza a diabetului este stresul.

Analizand toate cauzele, de cele mai multe ori simptomele variaza de la un caz la altul. Simptomele cele mai frecvente dupa care iti poti da seama ca suferi de diabet sunt setea excesiva, eliminarea de urina in cantitati mari, foamea excesiva, indigestii la unele alimente si scaderea in greutate. Alte simptome ale diabetului pot include tulburarile de vedere, intarzierea vindecarii ranilor, infectiile frecvente.

Daca vrei sa stii daca diabetul zaharat se poate vindeca, raspunsul este ca nu. Persoanele care sufera de aceasta boala trebuie sa o tina sub observatie toata viata si sa ia tratament. Rolul acestuia este de a scadea glicemia.

In ceea ce priveste tratamentul pentru diabet, e important ca prima schimbare pe care o persoana diagnosticata cu aceasta boala sa o faca este modificarea stilului de viata. In principiu, pacientii trebuie sa isi schimbe stilul de viata si sa adopte un regim alimentar strict si sa faca sport in mod regulat. De asemenea, pentru imbunatatirea calitatii vietii acestia trebuie sa ia pastile in mod regulat. La inceput, insulina nu este vitala, insa, odata cu trecerea anilor, poate deveni vitala.

Pacientii care nu vor respecta recomandarile medicului vor fi predispusi riscul de aparitie al complicatiilor diabetului. Cele mai grave complicatii apar in momentul in care nivelul de zahar din sange creste sau scade brusc.

E important sa retinem ca diabetul afecteaza intregul organism, nu doar pancreasul, iar nerespectarea tratamentului va duce la aparitia unor complicatii grave precum orbire, boli de nervi, ulcere la nivelul gambelor.

Persoanele care sufera de diabet au o predispozitie mai mare de a dezvolta boli precum ateroscleroza, boli de inima, accident cerebral, infectii. De aceea este important sa avem grija de sanatatea noastra, sa mergem la medic si sa respectam recomandarile acestuia.

Vezi mai multe informatii in urmatorul videoclip DoctorMIT: