detartrajul dentar

Avantajele detartrajului periodic

Detartrajul periodic, cunoscut si sub numele de curatarea profesionala a dintilor, este un procedeu esential pentru mentinerea sanatatii orale optime. Desi igiena orala zilnica, precum periajul si folosirea atei dentare, este cruciala, detartrajul realizat de un medic dentist sau igienist dentar aduce beneficii semnificative pentru sanatatea dintilor si a gingiilor.

Prin detartraj este eliminata placa dentara

Placa dentara este o pelicula subtire si lipicioasa formata din bacterii, resturi alimentare si saruri minerale. Daca nu este indepartata corespunzator prin igiena zilnica, aceasta se poate intari si transforma in tartru, o substanta dura si insolubila care se acumuleaza pe dinti. Tartrul nu poate fi indepartat cu periajul obisnuit si necesita interventia unui profesionist pentru curatarea completa. Detartrajul dentar joaca un rol cheie in prevenirea gingivitei si a paradontozei.

Sunt prevenite afectiunile dintilor si ale gingiilor

Tartrul acumulat in jurul gingiilor poate cauza inflamatie si sangerare gingivala, simptomele initiale ale bolilor gingivale, cum ar fi gingivita. Daca nu este tratata la timp, gingivita poate evolua catre o forma mai grava de boala numita parodontita, care afecteaza osul de sustinere al dintilor. Detartrajul periodic reduce riscul aparitiei bolilor gingivale si contribuie la mentinerea gingiilor sanatoase. In plus, detartrajul este o procedura simpla. Poti merge oricand la un cabinet stomatologic in Sfantu Gheorghe pentru a-ti curata profesional dintii.

Sunt prevenite cariile dentare

Zonele de tartru acumulate pot atrage bacterii si pot actiona ca un adapost pentru ele, facilitand dezvoltarea cariilor dentare. Prin indepartarea tartrului si a placii, se reduce riscul de formare a cariilor si se mentine smaltul dintilor in stare buna.

Este imbunatatita sanatatea orala

Detartrajul periodic poate imbunatati aspectul estetic al dintilor si al zambetului tau. Indepartarea tartrului si a petelor de pe suprafata dintilor poate conferi dintilor o culoare mai luminoasa si un aspect mai sanatos.

Este prevenita respiratia urat mirositoare

Placa si tartrul pot contine bacterii care contribuie la aparitia respiratiei urat mirositoare. Prin curatarea eficienta a dintilor si a gingiilor, se reduc sansele ca bacteriile sa cauzeze halena neplacuta.

Pe termen lung vei face economii in ceea ce priveste sanatatea orala

Investitia in detartraj periodic poate preveni problemele dentare mai grave in viitor, ceea ce inseamna ca vei economisi timp si bani pe termen lung. Tratamentele dentare complexe, cum ar fi tratamentul bolilor gingivale avansate sau procedeele de inlocuire a dintilor, pot fi costisitoare si pot necesita mai mult timp de vindecare.

Obtii o stare generala de sanatate mai buna

Sanatatea orala este strans legata de sanatatea generala. Infectiile orale netratate pot afecta sistemul imunitar si pot avea impact asupra starii generale de sanatate. Mentinand sanatatea dintilor si a gingiilor prin detartraj periodic, contribuiti la bunastarea generala a organismului.

In concluzie, detartrajul periodic este un pilon important in mentinerea sanatatii orale si a starii generale de bine. Programand regulat vizite la stomatolog, va fi mult mai usor sa ai mereu dintii sanatosi. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca ajungi in cabinetul potrivit, acolo unde lucreaza persoane cu experienta. De asemenea, este bine sa respecti programul periodic de detartraj si sa nu sari etape.